Pori Organ festivaali

12.–19.6.2022Tämän kesän festivaalilla soi vahvasti César FRANCKIN musiikki.

Suuren ranskalaisen säveltäjän, Sainte-Clotilde -kirkon urkurin ja Pariisin Konservatorion urkuluokan professorin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta. Hänen vuonna 1862 valmistunut urkuteoksensa Grande Pièce Symphonique Op.17 avasi tien uudelle sinfoniselle urkumusiikille jossa kohtasivat ainutlaatuisella tavalla urkujenrakentaja Aristide Cavaillé-Collin urkujen sointimaailma ja pariisilaisten urkuri-säveltäjien juuri näille soittimille sävelletyt teokset.

César Franckin ”suuren sinfonisen urkuteoksen”, Grand Pièce’n, tulkitsee festivaalilla Pariisin Saint-Eustache -kirkon urkuri Thomas OSPITAL konsertissaan perjantaina 17.6.                      

Hän myös jatkaa Franckin perinteitä Pariisin Konservatoriossa, Ospital valittiin viime vuonna järjestetyssä kilpailussa Konservatorion maailmankuulun urkuluokan professuuriin ja Olivier Latryn työpariksi.Muita ulkomaisia konserttivieraita festivaalilla ovat Englannin tunnetuimpiin muusikoihin lukeutuva, arvostetun Birmingham Town Hall - konserttisalin urkurin perinteitä jatkava Thomas TROTTER sekä Baltimoresta Yhdysvalloista Poriin saapuva Brown Memorial Park Avenue -Presbyteerikirkon urkuri Michael T. BRITT. Hän jatkaa kirkon urkurin toimensa lisäksi yhdysvaltalaisten elokuvateatteri-urkureiden rikasta perinnettä.


Britt improvisoi festivaalin konsertissaan tiistaina 14.6. musiikin mykkäelokuvaan jota pidetään yhtenä aikakautensa parhaimmista, konsertissa nähdään Buster Keatonin ohjaama ja tähdittämä legendaarinen The General.Festivaalin avajaiskonsertissa sunnuntaina 12.6. esiintyy monissa kuorokilpailuissa palkittu Kamarikuoro Näsi Tampereelta kuorokapellimestari Markus YLI-JOKIPIIN johdolla, kuoron säestäjänä ja urkusolistina on Ilpo LASPAS. Konsertti jonka otsikkona on ”Vaeltajan lauluja - Pori-Pariisi-Tallinna-Lontoo” tarjoilee värikkään sointimatkan kuoro- ja urkumusiikkiin Euroopan ympäri. Säveltäjäniminä Selim Palmgren ja Leevi Madetoja, César Franck ja Gabriel Fauré, Arvo Pärt ja Ester Mägi, Ralph Vaughan Williams, Elisabeth Poston ja Will Todd. 


César Franck ja aikamme musiikki kohtaavat Sami JUNNOSEN ja Ilpo Laspaksen konsertissa lauantaina 18.6. kun kuulemme porilaisen Juha Leinosen festivaalille säveltämän uuden teoksen huilulle ja uruille. Konsertin muita säveltäjänimiä ovat Jehan Alain, Sigfrid Karg-Elert ja Erich Urbanner.Sopraano Mia HUHDAN, viulisti Sirkka-Liisa KAAKINEN-PILCHIN ja urkuri Markku MÄKISEN "ranskalaisessa illassa" torstaina 16.6. César Franck saa seurakseen 1900-luvulla vaikuttaneita ranskalaissäveltäjiä kuten Darius Milhaud, Lili Boulanger ja Frank Martin.

 Markku Mäkinen soittaa festivaalin päätökseksi Bach -konsertin Siikaisten kirkon J.N. Cahman-tyylisillä barokkiuruilla sunnuntaina 19.6.

Tervetuloa festivaalille!                                                                                                                            

 Juhani Romppanen 
taiteellinen johtaja