Pori Organ festivaali 3.–10.10. 2021


Konsertit Keski-Porin kirkossa klo 19

 

Su 3.10. ”Ranskalainen Requiem    Fauré - Duruflé

Harjun Kamarikuoro
- johtaa Heikki Liimola
Anu Mattila, sopraano

Minna Viinikainen, mezzosopraano
H
Henri Tikkanen, baritoni

Ilpo Laspas, urut

Liput 20 €


Avajaiskonsertin ohjelmassa on kaksi ranskalaista sielunmessua, Gabriel Faurén ja Maurice Duruflén Requiemit. Näistä Faurén vuosina 1880-1890 säveltämä sielunmessu on varmasti suurelle yleisölle tutumpi mutta vuonna 1947 valmistunut Duruflén Requiem täydentää tätä ranskalaista perinnettä hienolla tavalla ja se ansaitseekin paikkansa yhtenä 1900-luvun vaikuttavimmista sielunmessuista.

Harjun Kamarikuoron taiteellinen johtaja Heikki Liimola toimii Sibelius-Akatemian kuoronjohdon lehtorina sekä lukuisissa työryhmissä, joissa hänen vahva pedagoginen osaamisensa palvelee kuoromusiikin kehittämistä. Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto palkitsi vuonna 2019 Heikki Liimolan tunnuspalkinnolla hänen ansioistaan yhtenä Pirkanmaan ja koko Suomen merkittävimpänä kuoromusiikin kannattelijana.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––


Ma 4.10. Juhani Romppanen, urut

Liput 10 €


Konsertin säveltäjänimiä ovat Felix Mendelssohn-Bartholdy, Sigfrid Karg-Elert, J.S. Bach, Charles-Marie Widor ja Henry Mulet.
Konsertin teosharvinaisuus on Henry Muletin vuosina 1914-1919 säveltämä sarja Esquisses Byzantines (bysanttilaisia kuvia). Teos on saanut innoituksensa Pariisin Montmartre – kukkulalla sijaitsevasta Sacre-Coeur -basilikasta, sen pseudo-Bysanttilaisesta arkkitehtuurista ja katedraaliakustiikasta.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

Ti 5.10. Daniel Roth, urut Ranska

Liput 10 €


Daniel Roth lukeutuu Ranskan tärkeimpiin urkuvirtuooseihin. Rothin taiteellinen ura on vienyt hänet moniin merkittäviin tehtäviin. Roth aloitti urkurin uransa kaksikymmentävuotiaana opettajansa Rolande Falcinellin assistenttina Pariisin Sacré-Coeur – basilikassa. Myöhemmin hän peri opettajaltaan basilikan pääurkurin viran jota hän piti aina vuoteen 1985 saakka. Tuolloin Daniel Roth nimitettiin Pariisin Saint Sulpice – kirkon pääurkuriksi. Kirkon kuuluisia vuonna 1862 rakennettuja Cavaillé-Coll urkuja ovat ennen häntä soittaneet mm. urkurisäveltäjät Charles-Marie Widor ja Marcel Dupré. Daniel Roth esiintyy soolourkurina sekä merkittävien orkestereiden solistina musiikkifestivaaleilla ympäri maailmaa. Tämän lisäksi hän opettaa aktiivisesti mestarikursseilla ja toimii urkukilpailujen tuomaristossa. Roth on myös säveltänyt urkuteoksia, kamarimusiikkia sekä orkesteriteoksia.


Porin konsertin ohjelmassa on teoksia aina barokin ajalta romantiikan aikakaudelle, joista mainittakoon Rothin urkusovitus J.S. Bachin klaveeriteoksesta Fantasia ja Fuuga a-molli BWV 904 sekä Charles-Marie Widorin viimeinen, lisänimeltään ”Romaaninen” urkusinfonia.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

Ke 6.10. Urut ja Elokuva      F.W. Murnau: FAUST

Wolfgang Seifen, urut Saksa

Liput 10 €


Urut ja Elokuva -konsertissa saksalainen urkutaiteilija Wolfgang Seifen improvisoi musiikin F.W. Murnaun ohjaamaan mykkäelokuvan klassikkoon Faust.

Tämä vuonna 1926 valmistunut J. W. Goethen Faust-legendaan pohjautuva ja Ufan filmistudioiden suurbudjetin avulla huikeaan visuaaliseen ilotulitukseen kasvava elokuva herättää ihastusta edelleenkin. Nykyään Faust tunnustetaankin yhdeksi saksalaisen elokuvan suurimmista saavutuksista. Faust onkin näyttävyydessään ja kauneudessaan aivan äärimmäisyyksiin viety elokuva: elokuvassa ei ole ainoatakaan kohtausta, jonka visuaalista puolta ei olisi hiottu täydellisyyteen saakka. Murnau työryhmineen loi studioille huikean fantasiamaailman, jota ihailee mielellään vielä tänäkin päivänä. Konsertin urkuri Wolfgang Seifen toimii Berliinin taiteiden yliopiston improvisaation ja liturgisen urkujensoiton professorina. Häntä pidetään yhtenä tärkeimmistä urkuimprovisaatiopedagogeista Euroopassa. Seifen on konsertoinut eri puolilla Eurooppaa, USA:ssa ja Japanissa sekä toiminut useiden kansainvälisten kilpailujen tuomaristossa. Hän on tehnyt lukuisia kuoro- ja urkusävellyksiä ja kamarimusiikkia sekä levytyksiä.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––


To 7.10. Pori Sinfonietta

Tibor Bogányi, kapellimestari
Markku Mäkinen, urut

Liput Ticketmaster

Urkutaiteilija Markku Mäkinen soittaa konsertissa Pori Sinfoniettan solistina italiaisen säveltäjän Marco Enrico Bossin urkukonserton. Konsertin johtaa orkesterin ylikapellimestari Tibor Bogányi.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

Pe 8.10. Stephen Tharp, urut USA

Liput 10 €

Stephen Tharpin ura konsertoivana urkurina hakee vertaistaan. Soitettuaan tähän mennessä yli 1600 konserttia 53 maailmankiertueen aikana häntä pidetään aikamme eniten esiintyneenä urkurina. Niinpä hänet onkin mainittu hakuteoksissa kuten ”Who’s who in America” sekä ”Who’s who in the world”. American Guild of Organists antoi Tharpille vuonna 2011 ”International Performer of the Year”-palkinnon, vuonna 2015 hän sai Paul Creston- palkinnon merkittävästä toiminnastaan kirkkomusiikin ja esiintyvän taiteen hyväksi. Konsertissa kuullaan mm. J.S. Bachin Kromaattinen Fantasia ja Fuuga Stephen Tharpin urkusovituksena, Felix Mendelssohnin f-molli sonaatti sekä Marcel Duprén kolme Preludia ja Fuugaa Op.7.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

La 9.10. Markku Mäkinen, urut

Liput 10 €

Urkuri ja cembalisti Markku Mäkinen on monipuolinen muusikko, joka esiintyy säännöllisesti kotimaan lisäksi eri puolilla Eurooppaa omin soolokonsertein ja kamarimuusikkona. Hän on tehnyt aktiivisesti yhteistyötä lukuisien eturivin laulajien ja instrumentalistien kanssa sekä toiminut kosketinsoittajana monissa maamme sinfoniaorkestereissa ja vanhan musiikin yhtyeissä. Markku Mäkinen toimii urkujensoiton opettajana Sibelius-Akatemiassa sekä Helsingin katolisen Pyhän Marian kirkon urkurina.
Otsikolla ”Italialaiset tuulet Suomen saloissa” kuulemme konsertissa mielenkiintoisen kokonaisuuden suomalaista ja italialaista urkumusiikkia säveltäjinä Toivo Kuula, Oskar Merikanto, Frans Linnavuori, Ferruccio Busoni ja Marco Enrico Bossi.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Su 10.10. Aurélien Fillion, urut Ranska

Liput 10 €

Festivaalin päättää ranskalainen urkutaiteilija Aurélien Fillion. Hän opettaa North Region of France – musiikkikorkeakoulussa ja esiintyy säännöllisesti sekä urkusolistina että kamarimuusikkona Euroopan eri konserttilavoilla.
Otsikolla ”Monsters & Co” Aurélien Fillion soittaa konsertissaan klassisen musiikin kuuluisimpia fantasian ja kauhun teeman alla kulkevia teoksia kuten Andrew Lloyd Webberin The Phantom of the Opera, Camille Saint-Saënsin Dance Macabre, Louis Viernen Fantômes sekä Edvard Griegin Trolltog.

 

Pori Organ logo 

 

© Pori Organ 2021