Pori Organ festivaali 3.–10.10. 2021


Konsertit Keski-Porin kirkossa klo 19

 

Su 3.10. ”Ranskalainen Requiem    Fauré - Duruflé

Harjun Kamarikuoro
- johtaa Heikki Liimola
Anu Mattila, sopraano

Minna Viinikainen, mezzosopraano
H
Jere Hölttä, baritoni

Ilpo Laspas, urut

Liput 20 €


Avajaiskonsertin ohjelmassa on kaksi ranskalaista sielunmessua, Gabriel Faurén ja Maurice Duruflén Requiemit. Näistä Faurén vuosina 1880-1890 säveltämä sielunmessu on varmasti suurelle yleisölle tutumpi mutta vuonna 1947 valmistunut Duruflén Requiem täydentää tätä ranskalaista perinnettä hienolla tavalla ja se ansaitseekin paikkansa yhtenä 1900-luvun vaikuttavimmista sielunmessuista.

Harjun Kamarikuoron taiteellinen johtaja Heikki Liimola toimii Sibelius-Akatemian kuoronjohdon lehtorina sekä lukuisissa työryhmissä, joissa hänen vahva pedagoginen osaamisensa palvelee kuoromusiikin kehittämistä. Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto palkitsi vuonna 2019 Heikki Liimolan tunnuspalkinnolla hänen ansioistaan yhtenä Pirkanmaan ja koko Suomen merkittävimpänä kuoromusiikin kannattelijana.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––


Ma 4.10. Juhani Romppanen, urut

Liput 10 €


Konsertin säveltäjänimiä ovat Felix Mendelssohn-Bartholdy, Sigfrid Karg-Elert, J.S. Bach, Charles-Marie Widor ja Henry Mulet.
Konsertin teosharvinaisuus on Henry Muletin vuosina 1914-1919 säveltämä sarja Esquisses Byzantines (bysanttilaisia kuvia). Teos on saanut innoituksensa Pariisin Montmartre – kukkulalla sijaitsevasta Sacre-Coeur -basilikasta, sen pseudo-Bysanttilaisesta arkkitehtuurista ja katedraaliakustiikasta.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

Ti 5.10. Daniel Roth, urut Ranska

Liput 10 €


Daniel Roth lukeutuu Ranskan tärkeimpiin urkuvirtuooseihin. Rothin taiteellinen ura on vienyt hänet moniin merkittäviin tehtäviin. Roth aloitti urkurin uransa kaksikymmentävuotiaana opettajansa Rolande Falcinellin assistenttina Pariisin Sacré-Coeur – basilikassa. Myöhemmin hän peri opettajaltaan basilikan pääurkurin viran jota hän piti aina vuoteen 1985 saakka. Tuolloin Daniel Roth nimitettiin Pariisin Saint Sulpice – kirkon pääurkuriksi. Kirkon kuuluisia vuonna 1862 rakennettuja Cavaillé-Coll urkuja ovat ennen häntä soittaneet mm. urkurisäveltäjät Charles-Marie Widor ja Marcel Dupré. Daniel Roth esiintyy soolourkurina sekä merkittävien orkestereiden solistina musiikkifestivaaleilla ympäri maailmaa. Tämän lisäksi hän opettaa aktiivisesti mestarikursseilla ja toimii urkukilpailujen tuomaristossa. Roth on myös säveltänyt urkuteoksia, kamarimusiikkia sekä orkesteriteoksia.


Porin konsertin ohjelmassa on teoksia aina barokin ajalta romantiikan aikakaudelle, joista mainittakoon Rothin urkusovitus J.S. Bachin klaveeriteoksesta Fantasia ja Fuuga a-molli BWV 904 sekä Charles-Marie Widorin viimeinen, lisänimeltään ”Romaaninen” urkusinfonia.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

Ke 6.10. Urut ja Elokuva      F.W. Murnau: FAUST

Wolfgang Seifen, urut Saksa

Liput 10 €


Urut ja Elokuva -konsertissa saksalainen urkutaiteilija Wolfgang Seifen improvisoi musiikin F.W. Murnaun ohjaamaan mykkäelokuvan klassikkoon Faust.

Tämä vuonna 1926 valmistunut J. W. Goethen Faust-legendaan pohjautuva ja Ufan filmistudioiden suurbudjetin avulla huikeaan visuaaliseen ilotulitukseen kasvava elokuva herättää ihastusta edelleenkin. Nykyään Faust tunnustetaankin yhdeksi saksalaisen elokuvan suurimmista saavutuksista. Faust onkin näyttävyydessään ja kauneudessaan aivan äärimmäisyyksiin viety elokuva: elokuvassa ei ole ainoatakaan kohtausta, jonka visuaalista puolta ei olisi hiottu täydellisyyteen saakka. Murnau työryhmineen loi studioille huikean fantasiamaailman, jota ihailee mielellään vielä tänäkin päivänä. Konsertin urkuri Wolfgang Seifen toimii Berliinin taiteiden yliopiston improvisaation ja liturgisen urkujensoiton professorina. Häntä pidetään yhtenä tärkeimmistä urkuimprovisaatiopedagogeista Euroopassa. Seifen on konsertoinut eri puolilla Eurooppaa, USA:ssa ja Japanissa sekä toiminut useiden kansainvälisten kilpailujen tuomaristossa. Hän on tehnyt lukuisia kuoro- ja urkusävellyksiä ja kamarimusiikkia sekä levytyksiä.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––


To 7.10. Pori Sinfonietta

Tibor Bogányi, kapellimestari

Liput Ticketmaster                  

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

Pe 8.10. Martin Welzel, urut Saksa

Liput 10 €

Vuonna 1972 syntynyt Martin Welzel aloitti musiikinopintonsa Bremenissä, Saksassa. Hän jatkoi opintojaan urkujensoitossa Daniel Rothin ja Wolfgang Rübsamin johdolla Saarbrücken Musiikkikorkeakoulussa, jossa hän suoritti musiikin maisterin tutkinnon sekä urkudiplomin korkeimmin arvosanoin. Martin Welzel on lisäksi suorittanut musiikin tohtorintutkinnon Washingtonin yliopistossa Seattlessa tohtori Carole Terryn johdolla. Hänen väitöskirjansa aiheena oli ranskalaisen Jeanne Demessieuxin säveltämä urkumusiikki.  Martin Welzel on konsertoinut laajalti Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Laajassa ohjelmistossaan hän on erityisesti keskittynyt J.S. Bachin, Max Regerin ja Jeanne Demessieuxin musiikkiin. Welzel on tehnyt nauhoituksia monien eri maiden yleisradioyhtiöille ja levyttänyt Max Regerin tuotantoa Trierin katedraalissa Saksassa Naxos-levymerkille. Tällä hetkellä vapaana urkutaitelijana esiintyvä  Welzel toimi aikaisemmin Saarbrückenin Musiikkikorkeakoulun urkujensoiton ja improvisaation professorina. Martin Welzel esiintyy säännöllisesti maailman merkittävimmillä urkunäyttämöillä ja festivaaleilla kuten St. Paul’s Cathedral, Westminster Abbey ja Westminster Cathedral Lontoossa, Berliinin, Bremenin ja Münchenin katedraalit Saksassa, Notre Dame Cathedral, Saint-Sulpice ja La Madeleine – kirkot Pariisissa, Washington Cathedral, Dallasin Meyerson Symphony Center, San Franciscon St. Mary Cathedral sekä Stanfordin Yliopisto Yhdysvalloissa.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

La 9.10. Aleksanteri Wallius, urut

Liput 10 €

 

Turkulaissyntyinen Aleksanteri Wallius (s.1999) aloitti urkuopintonsa Puolalanmäen musiikkilukiossa syksyllä 2015 Anu Åbergin johdolla. Lukuvuoden 2017 – 2018 hän opiskeli Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa opettajanaan. Markku Hietaharju, ja syksystä 2018 lähtien hän on opiskellut urkujensoittoa täysipäiväisesti Hietaharjun oppilaana Sibelius-Akatemiassa. Wallius valittiin kansainvälisen Pori Organ -festivaalin nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2018. Hän on konsertoinut myös mm. Mäntän musiikkijuhlilla, Turun urkujuhlilla, Urkuja&Aariassa ja Turun tuomiokirkon iltamusiikkisarjassa. Hän osallistui kahdesti Saint-Ouenin kirkossa Ranskan Rouenissa järjestetylle Jean-Baptiste Monnot’n mestarikurssille, jonka yhteydessä hän pääsi soittamaan kirkon maailmankuuluja Cavaillè-Coll -urkuja. Hänen erityinen kiinnostuksensa on 1800 – 1900 - lukujen ranskalainen sinfoninen urkumusiikki.Muilla mestarikursseilla hänen opettajinaan ovat olleet Vincent Dubois, Thierry Escaich, Jean Guillou ja Ton Koopman.

 Wallius on myös esiintynyt urkurina osana orkestereita ja kuoroja. Tänä syksynä hän esittää yhteistyössä Opera Telluksen kanssa Temppeliaukion kirkossa Ilkka Kuusiston oopperan "Isänmaan tyttäret" soittaen uruilla orkesteriosuudet. Kuluvana vuonna hän levytti ja kantaesitti multi-instrumentalisti/säveltäjä Kimmo Gröhnin kahdeksan urkukappaletta ja neljä teosta saksofonille ja uruille. Lisäksi hän on Turun urkujuhlien hallituksen jäsen.

 

 

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Su 10.10. Aurélien Fillion, urut Ranska

Liput 10 €

Festivaalin päättää ranskalainen urkutaiteilija Aurélien Fillion. Hän opettaa North Region of France – musiikkikorkeakoulussa ja esiintyy säännöllisesti sekä urkusolistina että kamarimuusikkona Euroopan eri konserttilavoilla.
Otsikolla ”Monsters & Co” Aurélien Fillion soittaa konsertissaan klassisen musiikin kuuluisimpia fantasian ja kauhun teeman alla kulkevia teoksia kuten Andrew Lloyd Webberin The Phantom of the Opera, Camille Saint-Saënsin Dance Macabre, Louis Viernen Fantômes sekä Edvard Griegin Trolltog.

 

Pori Organ logo 

 

© Pori Organ 2021